Lekka i pyszna sałatka z rukoli i fety – przepis, jak zrobić?

Sałatki to idealne danie na każdą porę roku – lekkie, zdrowe i szybkie w przygotowaniu. Jedną z najpopularniejszych i najprostszych do zrobienia jest sałatka z rukoli i fety. Połączenie świeżej rukoli z kremową fetą, wzbogacone dodatkiem soczystych pomidorów i chrupiących orzechów, tworzy niepowtarzalny smak, który z pewnością zadowoli każdego smakosza. Poniżej znajdziesz łatwe i smaczne przepisy na tę pyszną sałatkę.

Sałatka z rukoli i fety oraz orzechów włoskich

Składniki:

  • 100 g rukoli
  • 200 g sera feta
  • 200 g pomidorków koktajlowych
  • 1 czerwona cebula
  • 50 g orzechów włoskich (opcjonalnie można użyć orzeszków piniowych lub pestek dyni)
  • 1 ogórek
  • 1 awokado (opcjonalnie)
  • Sok z 1/2 cytryny
  • 3 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
  • Sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

  1. Rukolę dokładnie umyj i osusz.
  2. Ser feta pokrój w kostkę.
  3. Pomidorki koktajlowe przekrój na połówki.
  4. Czerwoną cebulę obierz i pokrój w cienkie półplasterki.
  5. Ogórek obierz (jeśli jest taka potrzeba) i pokrój w cienkie plasterki.
  6. Awokado przekrój na pół, usuń pestkę, obierz i pokrój w plasterki (opcjonalnie).
  7. Orzechy włoskie upraż na suchej patelni, aby wydobyć z nich więcej smaku.
  8. W dużej misce połącz rukolę, pomidorki koktajlowe, ogórek, czerwoną cebulę, fetę i (opcjonalnie) awokado.
  9. W małej miseczce wymieszaj sok z cytryny z oliwą z oliwek.
  10. Dodaj sól i pieprz do smaku.
  11. Dokładnie wymieszaj, aby wszystkie składniki dobrze się połączyły.
  12. Polej sałatkę przygotowanym dressingiem i delikatnie wymieszaj, aby składniki dobrze się połączyły.
  13. Na koniec posyp prażonymi orzechami włoskimi.

Sałatka z rukolą, serem feta i słonecznikiem

Składniki:

  • 100 g rukoli
  • 200 g sera feta
  • 200 g pomidorków koktajlowych
  • 1 czerwona cebula
  • 50 g pestek słonecznika
  • 1 ogórek
  • 1 awokado (opcjonalnie)
  • Sok z 1/2 cytryny
  • 3 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
  • Sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

  1. Rukolę dokładnie umyj i osusz.
  2. Ser feta pokrój w kostkę.
  3. Pomidorki koktajlowe przekrój na połówki.
  4. Czerwoną cebulę obierz i pokrój w cienkie półplasterki.
  5. Ogórek obierz (jeśli jest taka potrzeba) i pokrój w cienkie plasterki.
  6. Awokado przekrój na pół, usuń pestkę, obierz i pokrój w plasterki (opcjonalnie).
  7. Na suchej patelni upraż pestki słonecznika, mieszając często, aż staną się złociste i aromatyczne. Uważaj, aby ich nie przypalić.
  8. W dużej misce połącz rukolę, pomidorki koktajlowe, ogórek, czerwoną cebulę, fetę i (opcjonalnie) awokado.
  9. W małej miseczce wymieszaj sok z cytryny z oliwą z oliwek.
  10. Dodaj sól i pieprz do smaku.
  11. Dokładnie wymieszaj, aby wszystkie składniki dobrze się połączyły.
  12. Polej sałatkę przygotowanym dressingiem i delikatnie wymieszaj, aby składniki dobrze się połączyły.
  13. Na koniec posyp uprażonymi pestkami słonecznika.

Sałatka z rukolą i fetą i pomidorkami koktajlowymi

Składniki:

  • 100 g rukoli
  • 200 g sera feta
  • 200 g pomidorków koktajlowych
  • 1 czerwona cebula
  • 1 ogórek (opcjonalnie)
  • 3 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
  • Sok z 1/2 cytryny
  • Sól i pieprz do smaku
  • 50 g pestek słonecznika (opcjonalnie)

Sposób przygotowania:

  1. Rukolę dokładnie umyj i osusz.
  2. Ser feta pokrój w kostkę.
  3. Pomidorki koktajlowe przekrój na połówki.
  4. Czerwoną cebulę obierz i pokrój w cienkie półplasterki.
  5. Ogórek obierz (jeśli jest taka potrzeba) i pokrój w cienkie plasterki (opcjonalnie).
  6. Na suchej patelni upraż pestki słonecznika, mieszając często, aż staną się złociste i aromatyczne. Uważaj, aby ich nie przypalić.
  7. W dużej misce połącz rukolę, pomidorki koktajlowe, ogórek (opcjonalnie) i czerwoną cebulę. Dodaj pokrojony ser feta.
  8. W małej miseczce wymieszaj sok z cytryny z oliwą z oliwek.
  9. Dodaj sól i pieprz do smaku.
  10. Dokładnie wymieszaj, aby wszystkie składniki dobrze się połączyły.
  11. Polej sałatkę przygotowanym dressingiem i delikatnie wymieszaj, aby składniki dobrze się połączyły.
  12. Na koniec posyp uprażonymi pestkami słonecznika (opcjonalnie).

Sałatka z rukolą serem fetą i suszonymi pomidorami

Składniki:

  • 100 g rukoli
  • 200 g sera feta
  • 100 g suszonych pomidorów w oliwie
  • 1 czerwona cebula
  • 50 g pestek słonecznika (opcjonalnie)
  • 1 ogórek (opcjonalnie)
  • 3 łyżki oliwy z oliwek extra virgin (można użyć oliwy z suszonych pomidorów)
  • Sok z 1/2 cytryny
  • Sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

  1. Rukolę dokładnie umyj i osusz.
  2. Ser feta pokrój w kostkę.
  3. Suszone pomidory pokrój w paski.
  4. Czerwoną cebulę obierz i pokrój w cienkie półplasterki.
  5. Ogórek obierz (jeśli jest taka potrzeba) i pokrój w cienkie plasterki (opcjonalnie).
  6. Na suchej patelni upraż pestki słonecznika, mieszając często, aż staną się złociste i aromatyczne. Uważaj, aby ich nie przypalić.
  7. W dużej misce połącz rukolę, suszone pomidory, ogórek (opcjonalnie) i czerwoną cebulę. Dodaj pokrojony ser feta.
  8. W małej miseczce wymieszaj sok z cytryny z oliwą z oliwek (możesz użyć oliwy z suszonych pomidorów dla intensywniejszego smaku).
  9. Dodaj sól i pieprz do smaku.
  10. Dokładnie wymieszaj, aby wszystkie składniki dobrze się połączyły.
  11. Polej sałatkę przygotowanym dressingiem i delikatnie wymieszaj, aby składniki dobrze się połączyły.
  12. Na koniec posyp uprażonymi pestkami słonecznika (opcjonalnie).

Sałatkę najlepiej podawać od razu po przygotowaniu, aby rukola była świeża i chrupiąca, a feta miała kremową konsystencję.

Sałatkę najlepiej podawać od razu po przygotowaniu, aby rukola była świeża i chrupiąca, a feta miała kremową konsystencję.

Wskazówki:

  • Do sałatki można dodać oliwki, suszone pomidory, kapary lub świeże zioła, takie jak bazylia czy mięta, aby nadać jej dodatkowych aromatów.
  • Jeśli nie przepadasz za fetą, możesz zastąpić ją kozim serem lub serem mozzarella.
  • Jeśli nie lubisz orzechów lub masz na nie alergię, możesz je pominąć lub zastąpić chrupiącymi pestkami słonecznika.

Sałatka z rukolą i fetą i jajkiem

Składniki:

  • 100 g rukoli
  • 200 g sera feta
  • 4 jajka
  • 200 g pomidorków koktajlowych (opcjonalnie)
  • 1 czerwona cebula
  • 1 ogórek (opcjonalnie)
  • 3 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
  • Sok z 1/2 cytryny
  • Sól i pieprz do smaku
  • 50 g pestek słonecznika (opcjonalnie)

Sposób przygotowania:

  1. Rukolę dokładnie umyj i osusz.
  2. Ser feta pokrój w kostkę.
  3. Pomidorki koktajlowe przekrój na połówki (opcjonalnie).
  4. Czerwoną cebulę obierz i pokrój w cienkie półplasterki.
  5. Ogórek obierz (jeśli jest taka potrzeba) i pokrój w cienkie plasterki (opcjonalnie).
  6. Jajka ugotuj na twardo (około 9-10 minut od momentu zagotowania wody). Po ugotowaniu ostudź je w zimnej wodzie, obierz i pokrój na ćwiartki lub plasterki.
  7. Na suchej patelni upraż pestki słonecznika, mieszając często, aż staną się złociste i aromatyczne. Uważaj, aby ich nie przypalić.
  8. W dużej misce połącz rukolę, pomidorki koktajlowe (opcjonalnie), ogórek (opcjonalnie) i czerwoną cebulę. Dodaj pokrojony ser feta i ugotowane jajka.
  9. W małej miseczce wymieszaj sok z cytryny z oliwą z oliwek.
  10. Dodaj sól i pieprz do smaku.
  11. Dokładnie wymieszaj, aby wszystkie składniki dobrze się połączyły.
  12. Polej sałatkę przygotowanym dressingiem i delikatnie wymieszaj, aby składniki dobrze się połączyły.
  13. Na koniec posyp uprażonymi pestkami słonecznika (opcjonalnie).

Sałatka z rukolą i feta i makaronem

Składniki:

  • 100 g rukoli
  • 200 g sera feta
  • 200 g makaronu (np. penne, fusilli, farfalle)
  • 200 g pomidorków koktajlowych
  • 1 czerwona cebula
  • 1 ogórek (opcjonalnie)
  • 50 g suszonych pomidorów w oliwie (opcjonalnie)
  • 3 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
  • Sok z 1/2 cytryny
  • Sól i pieprz do smaku
  • 50 g pestek słonecznika (opcjonalnie)

Sposób przygotowania:

  1. Ugotuj makaron zgodnie z instrukcjami na opakowaniu. Odcedź, przepłucz zimną wodą, aby go ostudzić, i odstaw na bok.
  2. Rukolę dokładnie umyj i osusz.
  3. Ser feta pokrój w kostkę.
  4. Pomidorki koktajlowe przekrój na połówki.
  5. Czerwoną cebulę obierz i pokrój w cienkie półplasterki.
  6. Ogórek obierz (jeśli jest taka potrzeba) i pokrój w cienkie plasterki (opcjonalnie).
  7. Suszone pomidory pokrój w paski (opcjonalnie).
  8. Na suchej patelni upraż pestki słonecznika, mieszając często, aż staną się złociste i aromatyczne. Uważaj, aby ich nie przypalić.
  9. W dużej misce połącz rukolę, pomidorki koktajlowe, ogórek (opcjonalnie), czerwoną cebulę, suszone pomidory (opcjonalnie) i pokrojony ser feta.
  10. Dodaj ostudzony makaron i delikatnie wymieszaj.
  11. W małej miseczce wymieszaj sok z cytryny z oliwą z oliwek.
  12. Dodaj sól i pieprz do smaku.
  13. Dokładnie wymieszaj, aby wszystkie składniki dobrze się połączyły.
  14. Polej sałatkę przygotowanym dressingiem i delikatnie wymieszaj, aby składniki dobrze się połączyły.
  15. Na koniec posyp uprażonymi pestkami słonecznika (opcjonalnie).

Sałatkę najlepiej podawać od razu po przygotowaniu, aby rukola była świeża i chrupiąca, feta kremowa, a makaron miał odpowiednią konsystencję.